oud

Keuterboeren

Inspiratie voor boeren in de 21e eeuw

Urbanisatie, mondiale concurrentie, verschraling van het land, de opwarming van de aarde en verlies in biodiversiteit vragen om een transitie van de landbouw. Wij (Anne Marit en Elias) reizen langs boeren in Europa die aan de slag gingen met oplossingsrichtingen als: permacultuur, regeneratieve landbouw, voedselbossen, natuurinclusieve landbouw en meer.

OVER DE KEUTERBOEREN

Veel mensen in onze omgeving hebben niet alleen behoefte aan lokaal, duurzaam voedsel, maar willen graag ook zelf met de poten in de modder. Beschikbare grond, tijd en kennis vormen een barrière. Vroeger waren er de keuterboeren: boeren die over weinig land beschikten en daarom parttime bij de welvarende herenboeren werkten.

Kan de keuterboer een inspiratiebron zijn voor het boeren in de 21e eeuw? Met deze vraag in het achterhoofd reizen wij door het veranderende landschap van Europa om nieuwe mogelijkheden te verkennen en wij delen graag onze bevindingen middels korte filmpjes en verhalen. Lees hier meer over ons en onze lessen.

Anne Marit Popma

Voordat Anne Marit keuterboerin wilde worden, werkte zij bij onderzoek- en adviesbureau KWINK groep, waar zij de overheid en gemeentes adviseerde op het gebied van duurzaamheid, energiecoöperaties, en meer.

Elias den Otter

Voordat Elias keuterboer wilde worden werkte hij op de Universiteit van Amsterdam bij de opleiding Interdisciplinaire sociale wetenschappen, waar hij het onderwerp duurzaamheid op de agenda heeft gezet.

OP BEZOEK BIJ DE BOER VAN DE TOEKOMST

BOEREN IN BEWEGING

We hebben twee korte films gemaakt, beide op de boerderij La Junquera in het Zuiden van Spanje, waar wij bijna twee maanden verbleven. Dit gaf ons de gelegenheid om de tijd te nemen voor mooie portretten van uitzonderlijke gebeurtenissen. We kozen de imker-workshop van Miguel Campoy, die de met onovertroffen toewijding de beste honing maakt die we ooit hebben gegeten. De tweede film is een cowboy-movie: we zien hoe de familie Chico De Guzmán (eigenaren van de boerderij) te paard de koeien verplaatsen. En dat ging bijna mis…

WAAR GAAN WE LANDEN?

Na bijna twee jaar al reizende leren door Spanje, Portugal, Denemarken en Nederland staan wij te popelen om zelf aan de slag te gaan. We hebben inmiddels helder voor ogen wat wij willen neerzetten. We willen een tuin van de toekomst, waar we op innovatieve wijze wonen en verbouwen. Klimaatneutraal, circulair, fossielvrij, lokaal en vooral inspirerend. Dit laatste wil zeggen dat wij hopen met onze proeftuin andere besmetten om zelf aan de slag te gaan. 

Heb je tips hoe wij aan het perfecte lapje grond kunnen komen? Dan horen wij het graag! Wij zijn opzoek naar: 

  • minimaal. 2- maximaal 20 hectare grond. Met landbouwgrond en woon/bouwgrond. Geen veengrond.
  • Graag dichtbij een grotere gemeenschap die voedsel wil afnemen
  • Pacht, koop, huur, we staan overal voor open
  • Graag binnen het gemarkeerde gebied, maar we staan ook open voor een andere droomplek.

TOT OP DE BODEM UITGEZOCHT

Tijdens onze zoektocht laten wij ons graag inspireren door anderen. Dat moet ook wel, want de opgaven waar we voorstaan zijn groot en vragen om een gezamenlijke inzet. Zie hier belangrijke boeken, instituten en websites die wij zijn tegengekomen in onze zoektocht.

Kaart

Klik eens hier om te zien waar wij zijn geweest en waar wij nog heen willen en plan zo je eigen ‘Road to Regeneration!’ Andere kaarten die je zou kunnen gebruiken vind je op:

Webinars

Organisaties