Over ons

Anne Marit Popma

Voordat Anne Marit keuterboerin wilde worden, werkte zij bij onderzoek- en adviesbureau KWINK groep, waar zij de overheid en gemeentes adviseerde op het gebied van duurzaamheid, energiecoöperaties, en meer.

Elias den Otter

Voordat Elias keuterboer wilde worden werkte hij aan de Universiteit van Amsterdam bij de opleiding Interdisciplinaire sociale wetenschappen, waar hij het onderwerp duurzaamheid op de agenda heeft gezet. 

Onze meningen in de media

Onze reis

De transitie naar een duurzame samenleving werd zo urgent, dat het voor ons niet genoeg was om hierover te blijven adviseren en theoretiseren. Wij wilden met onze poten in de modder. In februari 2019 begon onze zoektocht naar een praktische invulling van onze duurzaamheidsambities.

The problem is the solution

Al snel kwamen we in aanraking met de duurzame, regeneratieve landbouw. Eerst bij de Ecosystem Regeneration Camps van Vale da Lama in Portugal, later bij de Regeneration Academy van de boerderij La Junquera in Spanje. Wij doken in een wereld waarin het volstrekt logisch werd geacht dat we om de natuur te ‘redden’ we ook bij bij de natuur moeten beginnen. Zoals de permacultuur goeroes zeggen: the problem is the solution!

Vergroot je handafdruk in plaats van je voetafdruk

Hoe meer wij hierover leerden, hoe meer bevlogen wij werden over de landbouw, land herstel en vooral de combinatie hiervan. Wij leerden mensen kennen die met veel optimisme, energie en wijsheid, de manier waarop wij land gebruiken aan het veranderen waren. Dit werkte erg aanstekelijk. Vooral omdat ons “klimaatbewustzijn” verschoof van een schuldgevoel als grootstedelijke consument, naar een gevoel van eigenaarschap als producent. We leerden tijdens een cursus Regenerative Gardening dat er zelfs in hele droge gebieden vaak geen gebrek aan water is, maar een gebrek aan watermanagement. We leerden dat biodiversiteit- en bodemdegradatie omkeerbare processen zijn. We leerden dat hittegolven kunnen worden getemperd door bosbouw. Maar we leerden ook nederigheid: we kunnen als mens veel beïnvloeden, maar niet alles beheersen. En we leerden vooral dat de natuur een terrein is waar je altijd over kan blijven doorleren!

Kalø Global Organic Farming

Deze nederigheid tegenover de complexiteit van de landbouw deed ons besluiten om toch weer de schoolbanken in te gaan. Wij werden in Spanje getipt over de biologische landbouwopleiding Kalø Global Organic Farming in Denemarken, waar je wordt opgeleid tot boer vanuit een mondiaal perspectief. Dat wil zeggen: schoolperiodes in Denemarken worden afgelost met stages waar ook ter wereld. Voor de opleiding liepen we stage bij de grootschalige permacultuurtuin Ús Hôf in Friesland en bij Boer-in-Natuur in Brabant. Het aantrekkelijke van de opleiding in Denemarken is dat – naast de flexibiliteit – het studeren bijna gratis is, dat reiskosten worden vergoed en dat er veel vrijheid is in je studieloopbaan. Perfect te combineren dus met een reizend, lerend bestaan! 

6 gedachten over “Over ons

 1. Hallo Elias en Anne Marit,
  Ik kreeg jullie verhaal ( en site naam) van Lieke en Diederik. Wat geweldig waar jullie mee bezig zijn en naar op zoek zijn. Kennen jullie de stadsboerderij de Kemphaan in Almere. Vlak bij Ilja en Gienke. Zij zijn ook bezig met een nieuw project daar. Misschien is een samenwerking mogelijk? Ook hoorde ik van een vriendin in Duitsland van een Biologisch-dynamisch ( en antroposofisch) project in Seewalde (in het noorden ex-DDR). Succes met jullie zoektocht en plannen. Hartelijke Groet, Simone

  1. Ha Simone,

   Goeie tips! Die kenden we allemaal nog niet, dus we gaan ze bestuderen :-). Bedankt voor je berichtje!

 2. Hi guys,

  We delen dezelfde zoektocht. Onze 1000 m2 tuin achter Amsterdam CS staat er inmiddels. Nu door.

  Kom anders ff sparren deze week

  1. Ha Nancy,

   We komen graag sparren! Voorlopig zijn we nog even druk in de weer bij Us Hof in Friesland, maar binnenkort zeker weer in Adam te vinden en dan komen we graag bij je langs!

 3. Hai Elias en Anne Marit, wat spannend en leuk om te lezen. Kom net van familie in Frankrijk, die daar biologische groenten, een natuurcamping en diervriendelijk getrainde paarden doen, waar afval weer mest is. Ben benieuwd of jullie een landje kunnen vinden. Overigens ooit hier in mijn tuin binnenstad A’dam een grauwe klauwier gehad. Maar even en wonderbaarlijk! En net capucijners uit mijn bio stadstuintje gegeten. Veel plezier!

  1. Ha Heleen, wat leuk! allemaal: een natuurcamping, capucijners én een grauwe klauwier. Dat klinkt geweldig. Dank voor je reactie 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *