Zelfoogsttuin de Brouwketel

Zelfvoorzienend leven

Over een eng smal dijkje rijden we richting Landgoed de Brouwketel, waar tien volwassenen met zes kinderen (en af en toe wat vrijwilligers) wonen in de uiterwaarde van de Nederrijn. In de 80er jaren brandde de toenmalige boerderij af, waarna die door de vorige eigenaar werd vernieuwd en verhoogd. Sinds 2017 wordt de gerenoveerde stolpboerderij bewoond door acht volwassenen en drie kinderen, die zo veel mogelijk zelfvoorzienend en duurzaam leven. We kregen een rondleiding van de tuinder Vivian.

Meebewegen met de natuur

Als je in een potentieel overstromingsgebied woont is het verstandig om mee te kunnen bewegen met de natuur. Prettig dat de boerderij al verhoogd was, maar ook op andere manieren zijn de bewoners op klimaatverandering voorbereid. Zo planten zij veel bomen aan met eetbare noten, bessen of vruchten, omdat bomen veel beter om kunnen gaan met de grillen van het klimaat dan (eenjarige) gewassen die het gros van onze dagelijkse portie calorieën uitmaken. 

Ook mag de in 2019 begonnen zelfoogsttuin waar je groenten en snijbloemen kan plukken ‘natuurlijk groeien’. Vorig jaar begon Vivian op 0,75 hectare zware zavelgrond te verbouwen, met de ambitie om 50 monden te vullen. Tot haar plezier was er veel animo in het aangrenzende dorp. Een zelfoogsttuin is dus zeker niet alleen voor yuppige stedelingen. Volgend jaar wil ze groeien naar 100 tot 150 man. Hiervoor werkt Vivian 3 dagen in de tuin en krijgt ze wat hulp van de andere bewoners, haar ouders (haar vader is niet van de grasmaaier weg te slaan) en vrijwilligers via workaway.

Vivian werkt volgens ecologische principes. Ze gebruikt geen bestrijdingsmiddelen, heeft veel diversiteit in gewassen en werkt op kleine schaal. Er is veel ruimte voor bloemetjes en beestjes waardoor er een gebalanceerd ecosysteem kan ontstaan en er relatief weinig plagen en ziektes zijn. Maar Vivian is ook pragmatisch. Zo is ze blij dat ze een frees heeft om de grond voor te bewerken. Idealisme is mooi, maar je moet wel zoeken naar een balans zodat het voor jezelf ook leuk blijft.

Eén geheel

En die balans bestaat uit meer dan werken in de tuin. Er lopen naast kippetjes ook veel schattige kindjes rond die om de nodige aandacht vragen. Maar er worden ook veel activiteiten georganiseerd om de buurt te betrekken. Zo zijn er concerten, filmavonden, open ateliers, klusweekenden, burendagen, festivals, you name it. Op een relaxte manier nodigen Vivian en haar woongenoten je uit om kennis te maken met een alternatieve manier van leven. De vanzelfsprekendheid die van hun manier van leven afstraalt werkt aanstekelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *