MijnStadstuin

Broedplaats voor de buitenmens

Op het terrein van de Tuinen van West is het een kakofonie van tuinders initiatieven. Zoals de naam doet vermoeden kan elke buurtbewoner op MijnStadstuin een eigen stukje tuin beheren. Maar vergis je niet, het gaat hier niet om een moestuintje waar je oma in een wit plastic stoeltje op kunstgras kruiswoordpuzzels aan het maken is. Je kunt er op 50 m2 een ecologische privé tuintje beheren en er lopen zelfs tuinbutlers rond! Maar MijnStadstuin is vooral een kraamkamer van duurzame, innovatieve voedselinitiatieven. We kregen een rondleiding van de bevlogen directeur Sem Roefs.

Van hoveniers tot hop

Biermerk Oedipus experimenteert hier met het groeien van hop, het bedrijf Containing Mushrooms met paddestoelen, Groenhartig en De Stadsgroenteboer verbouwen er groenten, Lokale Bloemetjes vestigde hier de eerste bloemenpluktuin van Amsterdam. Het is een feest om er rond te struinen. Voor de bloemenkraam zitten twee oudjes op een rollator te genieten van de zon en de roerigheid. Een aantal dames is met klei van eigen bodem potten aan het bakken en laten ons al hun creaties en methodes zien. Bij Inge van het Natuurtalent was het café de zoete inval en kregen we een uitgebreide rondleiding.

Het Natuurtalent

Haar showtuin geeft een surrealistisch gevoel. In het midden ligt een ingegraven duikboot, met daarnaast een gigantische bananenboom! Inge gaat voor ‘het Jurassic Park effect’. Haar tuin en visie schetsen een idealistisch maakbaarheidsideaal. In drie jaar tijd ontwikkelde ze een tuin die ruimte biedt aan een scala aan planten en dieren. Ontelbaar veel zangvogeltjes, salamanders, kikkers en vlinders zijn er te vinden. Met exoten als de bananenplant laat ze zien dat er in een doordacht microklimaat (onder andere gevormd middels een slimme snoeiwal) in ons koude kikkerlandje veel meer mogelijk is dan je denkt. Ecologisch zonder suf imago dus, want het gaat ook om de looks! Aldus Inge.

Broedplaats voor buitenlui

Als een een soort incubator zorgt Mijn Stadstuin ervoor dat er meer duurzame stadslandbouw-initiatieven de kans krijgen om zich te ontwikkelen. Het idee is dat er steeds nieuwe initiatieven de ruimte krijgen om te starten en uit te groeien tot een succesvolle onderneming. Staat de onderneming als een huis? Dan is het de bedoeling om uit te vliegen en ruimte te maken voor een nieuw initiatief. Maar ook particulieren met een privé-tuintje krijgen bij Mijn Stadstuin de kans zich te ontwikkelen. Heuse tuinbutlers lopen rond om je bij te staan met raad en daad! Voor 400 euro per jaar heb je hier je eigen tuintje. “Je bent buiten bezig en het is leuker dan de sportschool” zegt tuineigenaar Warner.

De ambities van Sem en zijn kompanen zijn groot. Momenteel wordt er hard gewerkt aan het ontwerp voor een bezoekerscentrum. Wie weet wordt Mijn Stadstuin het Pakhuis de Zwijger van de landbouw. Wij kunnen niet wachten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *