Quinta dos Setes Nomes Cooperative Farming
De boerderij van de zeven namen
Twaalf jaar geleden, op een prachtige plek tussen de Atlantische Oceaan en natuurgebied Sintra-Cascais, startten zeven Portugezen samen een boerderij. De boerderij van zeven mensen met zeven namen: Quinta dos setes nomes. Inmiddels is de boerderij uitgegroeid tot een coöperatieve boerderij met ruim 600 leden vanuit de lokale gemeenschap. Hoewel de boerderij slechts 1 hectare groot is, heeft de plek indrukwekkend veel functies. Naast het produceren van voedsel, ontmoet de lokale bevolking elkaar in het café op de boerderij, wordt in de winkel lokaal en duurzaam voedsel verkocht en biedt de boerderij workshops en trainingen aan. Deze diversiteit in het aanbod creëren meerdere inkomensstromen, wat de plek weerbaar maakt. Goncalo, die de boerderij onderhoudt, gaf ons een tour.
Zorgen voor de bodem
De boerderij ontstond vanuit de droom om een verbinding te creëren tussen consumenten en producenten van voedsel. Om zo de consumptie van lokaal, seizoensgebonden en duurzaam voedsel te versterken. De langdurige droogte en steeds extremere hitte verhogen de druk op voedselproductie, maar benadrukken ook het belang van een weerbaarheid. In plaats van zorgen voor de planten, moeten we zorgen voor de bodem. Gezonde planten volgen vanzelf.
In de Zuid Europese context betekent zorgen voor de bodem voornamelijk een goed water management. De schaarse regen moet zo goed mogelijk worden opgeslagen en verspreid over het land. Goncalo liet ons zien dat dit bepalend was in het ontwerp van de groentebedden, maar ook in de keuze om een groot gedeelte van het land te gebruiken voor de vier vijvers. In de winterperiode komt een boerderij in een periode van rust. Om de bodem ook in deze periode bescherming te bieden, groeit Goncalo planten op de leegstaande bedden, of legt hij een laag van hooi (mulch) op de bodem. Dit is een imitatie van de natuur, waar je vrijwel nooit braakliggende grond ziet. De bodem krijgt ook een divers dieet aan nutriënten voorgeschoteld door Goncalo: van wormenthee, tot kalksteen en geconcentreerd smeerwortel-vocht.
Pragmatische permacultuur
Quinta dos setes nomes werkt met pragmatisch met permacultuurprincipes: als het past bij het doel en de werkwijze van de boerderij, anders wordt er gerust van regels afgeweken. Zo gebruikt Goncalo af en toe een tractor, terwijl dat in (sommige) permacultuurboeken wordt afgeraden. Om te onderzoeken wat werkt, en wat niet, is op een klein stukje van het land een permacultuur-lab ingericht. Leden van de coöperatie, en Goncalo zelf, testen hier in het klein een permacultuuroplossing voor deze ‘in het echt’ op de boerderij wordt geïmplementeerd. Van klein naar groot. Precies volgens de permacultuur gedachte!